12 januari 2018:
Winterreise - in woord, toon en beeld

Een heel bijzondere uitvoering van Schubert’s bekende liederencyclus Winterreise komt op 12 januari naar Mijdrecht. Zanger Gijs Nijkamp, sinds 2003 vaste solist bij het Nordharzer Städtebundtheater in Halberstadt, koesterde al lang de wens om aan dit werk een nieuwe vorm te geven. Geïnspireerd door de tekenperformance van zijn zus, beeldend kunstenaar Jet Nijkamp, vond hij die.

Een nog niet eerder bedacht concept was geboren: een live performance van de Winterreise met visuele ondersteuning van suggestieve tekeningen en filmbeelden, geprojecteerd op de achterwand, waardoor de gedachten en visioenen van de protagonist van het verhaal worden versterkt. Sterker nog, in deze uitvoering gaat het niet om een simpele projectie naast een concert, maar woord, toon en beeld zijn gebalanceerd op elkaar afgestemd, op het toneel spelen zij symbiotisch samen. De beelden versterken nu eens de piano, dan weer de zang en steeds is er een verbinding met de tekst van Wilhelm Müller. Tegelijkertijd zijn de beelden suggestief en impliciet, zodat de fantasie van het publiek wordt geprikkeld.       

Franz Schubert (1797-1828) wordt als een van de grootste liedcomponisten ooit beschouwd. De liederencyclus Winterreise neemt in Schuberts oeuvre een bijzondere positie in. Op basis van gedichten van Wilhelm Müller (1794-1827) schreef deze romantische componist in verbluffende eenvoud het dramatische proces dat de mens doormaakt in het afscheid van een verloren liefde, de erop volgende vereenzaming, het opgaan in de onherbergzaamheid van het winterlandschap, hallucinaties en een onheilspellend doodsverlangen. Een proces dat bij de scheppers een grote rol moet hebben gespeeld: beide kunstenaars stierven kort na de voltooiing van dit werk op een leeftijd van 31 respectievelijk 33 jaar. De dramatische inhoud en de romantische tijdgeest die deze liederencyclus ademt, fascineert het publiek tot op heden. Dat blijkt uit het enorme aantal interpretaties in de oorspronkelijke bezetting voor zang en piano en uit de meest uiteenlopende arrangementen die ervan zijn gemaakt.

12 januari 20 u.  Veenhartkerk Grutto 2A Mijdrecht. Kaartje €15,- incl. koffie vooraf. Zaal open 19:30u. Na afloop gezellig samenzijn onder het genot van een drankje

Bas: Gijs Nijkamp        
Piano : Irina Parfenova    
Grafiek en video: Jet Nijkamp    

Dit concert is georganiseerd door stichting Troupe A’dour en is mede mogelijk gemaakt door het Ronde Venen Fonds. Reserveren: info@troupeadour, via de website www.troupeadour.nl  of mob. 06 46783087.

Nieuws


sitemap KunstRondeVenen
kernwoorden
atelierroute
kunstroute
KunstRondeVenen
beeldende kunst
kunst
beeldende kunstenaars
kunstenaars
vereniging
De Ronde Venen
Abcoude
Amstelhoek
Baambrugge
De Hoef
Mijdrecht
Vinkeveen
Waverveen
Wilnis
 
Deze website wordt onderhouden met cms pprzz® een product van ontwerpbureau TWEED in Vinkeveen sitemap sluiten