Nehalennia: een inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars

"Licht op Nehalennia" - 28 en 29 oktober 2017 - 11.00-17.00 uur

Art-galerie "Boven Verwachting", Herenweg 298a in Wilnis

Wie is Nehalennia?
Nehalennia is een voorchristelijke godin, van Keltische oorsprong, die in Zeeland werd vereerd. In de Romeinse tijd stonden er tempels voor haar in Domburg en in Colijnsplaat. In Domburg zijn al in de zeventiende eeuw votiefaltaren, aan haar gewijd, onder het zand vandaan gehaald. Bij Colijnsplaat zijn in 1970 de eerste altaren uit de Oosterschelde opgevist. Tot 2003 zijn er 300(delen van) altaren gevonden. Behalve in verschillende musea in Zeeland, is er in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een mooie collectie te zien (op de bovenste verdieping).

Wat kan Nehalennia in deze tijd voor ons betekenen?
Zij leert ons de kunst van "Goed Afscheid nemen", van Goed Vaarwel Zeggen", "Begeleiden Naar De Overkant": ze is namelijk ook de Vrouwe van Schouwe(n).
Ze laat ons zelfstandigheid zien en zelfvertrouwen: "Het Roer In Eigen Hand Nemen".Zij laat zien dat de vrouwen van hier vroeger zeker een bijzondere positie bekleed hebben in de maatschappij.

Mooi als verschillende kunstenaars allen nieuw werk maken voor een gezamenlijk thema . In 2016 is er een expositie geweest waarbij kunstenaars zich lieten inspireren door het boek Vrijgeven, vieren van verbintenissen. Toen bleek dat Nehalennia als godin van Afscheid en Vaarwel bij weinig kunstenaars bekend was, werd het plan geboren om een expositie speciaal aan deze Keltisch-Romeinse godin te wijden. In samenwerking met de Nehalennia Tempel in Colijnsplaat hebben we ook juist Zeeuwse kunstenaars willen betrekken. Wij danken alle deelnemende kunstenaars dat ze deze expositie mogelijk maken en zo Nehalennia meer bekendheid geven en haar verder "boven water halen".

Er zal een veelheid aan werkvormen te zien zijn in twee- en driedimensionaal werk.
Ook zal Anneke Wittermans met enkele leden van haar groep aanwezig zijn om in woord, dans en zang Nehalennia in het licht te zetten.

Ellen Dekker en Leo Eijkemans
edele@ziggo.nl

Ton Bocxe
Ton Bocxe
Joke Hardenbol
Joke Hardenbol
Annie Overbeeke
Annie Overbeeke
Margaretha Poot
Margaretha Poot
Damy van der Waal
Damy van der Waal
Minet Westerveld
Minet Westerveld

Nieuws


sitemap KunstRondeVenen
kernwoorden
atelierroute
kunstroute
KunstRondeVenen
beeldende kunst
kunst
beeldende kunstenaars
kunstenaars
vereniging
De Ronde Venen
Abcoude
Amstelhoek
Baambrugge
De Hoef
Mijdrecht
Vinkeveen
Waverveen
Wilnis
 
Deze website wordt onderhouden met cms pprzz® een product van ontwerpbureau TWEED in Vinkeveen sitemap sluiten