Edith Gerritsma

Edith Gerritsma, documentair en autonoom fotograaf

Levenskracht en sterfelijkheid zijn thema’s die me bezighouden, net als de vergankelijkheid van het bestaan. En natuurlijk de schoonheid die ik zie in de mens en de natuur. Soms leidt dat tot uiterst concrete beelden, soms ook tot abstractie. Gemaakt vanuit rationele overwegingen of juist vanuit een gevoel. Iemand zei ooit: jouw werk is genadeloos poëtisch. Mooi compliment.

Tijdens de Atelierroute toon ik werk van twee van mijn recente projecten: Dagelijkse Drentel en Voor de gek! Follies in Nederland. Daarnaast laat ik een aantal losse werken zien.

Dagelijkse Drentel
Deze serie is ontstaan tijdens mijn vele wandelingen door de natuur. En zolang ik wandel, blijft de serie groeien. Ook deze nieuwe serie past in mijn experimentele series over de schoonheid van vergankelijkheid. Schilder, beeldhouwer en dichter Willem Hussem (1900-1974†) verwoordt precies wat ik met deze beelden wil zeggen:
wanneer je kijkt
zie je nog niet
wanneer je ziet
grijpt het je aan

Voor de gek! Follies in Nederland
Follies zijn dwaze, ogenschijnlijk nutteloze bouwwerken. Nederland staat er vol mee: tempeltjes voor niet-bestaande goden, hagelnieuwe ruïnes, bruggen van niks naar nergens, uitkijktorens zonder uitzicht, nepkastelen, kunstmatige watervallen, huisjes op miniformaat, kluizenaarshutjes, etc.

In de 18e eeuw kwamen ze overwaaien uit Engeland. In Nederland zijn follies aan een opmars bezig, al zijn ze nog steeds niet erg bekend bij het grote publiek. Dat is jammer, want follies zijn in veel gevallen mooi, verrassend en bijzonder, en heel vaak ook verbonden met een interessant verhaal.

Fotograaf Edith Gerritsma heeft samen met journalist Andrea Hijmans een boek gemaakt over follies in Nederland (mei 2021). De publicatie toont verschillende typen follies in alle provincies, zowel monumentale als moderne bouwwerken op de mooiste plekjes van ons land.

Enkele beelden uit het boek worden tentoongesteld en het boek is ook te koop.

Edith Gerritsma is neerlandica (Rijksuniversiteit Groningen) en fotograaf (Fotoacademie Amsterdam). www.edithgerritsma.nl en www.folliesinnederland.nl
Vaste gegevens:atelier/werkruimteEdith Gerritsma Fotografie
adresHerenweg 199, 3645 DL Vinkeveen
e-mail
telefoon06 28 14 71 15
websitewww.edithgerritsma.nl
Locatie tijdens de Atelierroute KRV:Galerie KunstRondeVenen, De Lindeboom 7 3641EX Mijdrecht
Kunstenaars » Evenementen » Alles » Edith Gerritsma

sitemap KunstRondeVenen
kernwoorden
atelierroute
kunstroute
KunstRondeVenen
beeldende kunst
kunst
beeldende kunstenaars
kunstenaars
vereniging
De Ronde Venen
Abcoude
Amstelhoek
Baambrugge
De Hoef
Mijdrecht
Vinkeveen
Waverveen
Wilnis
 
Deze website wordt onderhouden met cms pprzz® een product van ontwerpbureau TWEED in Vinkeveen sitemap sluiten