Ineke van de Water

Ineke Hollman
Ineke Hollman
‘On a Hanger’, mixed media op canvas, 80x100cm
‘On a Hanger’, mixed media op canvas, 80x100cm
‘Catch 22’, mixed media op canvas, 120x100cm
‘Catch 22’, mixed media op canvas, 120x100cm
‘Fishing Boats’, mixed media op canvas, 120x100cm
‘Fishing Boats’, mixed media op canvas, 120x100cm
‘Golden Cage’, mixed media op canvas, 150x100cm
‘Golden Cage’, mixed media op canvas, 150x100cm
‘Red Sea’, mixed media op canvas, 150x100cm
‘Red Sea’, mixed media op canvas, 150x100cm
"De ware ontdekkingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar het waarnemen met nieuwe ogen. (Marcel Proust)”

Niets is wat het lijkt en niets lijkt wat het is. Kijk in een prullenbak en je ziet afgedankte melkpakken, doosjes en blikken. Kijk nog eens met half gesloten ogen en je ziet vormen, kleuren en texturen.

Onze hersenen registreren wat onze ogen zien en geven meteen een functie aan een vorm. Wat als alles uit zijn vertrouwde context wordt gehaald en je uitgedaagd wordt om een nieuwe waarheid te creëren? Boor je dan het creatieve gedeelte van je hersenen aan om die uitdaging aan te gaan?

Wat is realisme en wat is abstracte kunst en waar ligt de scheidslijn? Als je naar de natuur kijkt vervaagt die grens al snel. Wat je oog ziet wordt ook weer sterk beïnvloed door geuren en geluiden en andere zintuigelijke waarnemingen. Hierdoor ontstaat er een subjectieve waarheid bij verschillende mensen die naar hetzelfde kijken.

Hoe geef je weer wat je ziet en voelt en wat is het medium waarmee je dit het beste kunt doen? Welk materiaal drukt het beste de sfeer en expressie uit die nodig is om dit over te brengen?

Wat mij mateloos fascineert is de wisselwerking tussen het creëren van een bepaalde expressie en het materiaal/medium wat je hiervoor gebruikt. Een bepaalde textuur kan in een nieuwe setting een andere uitstraling krijgen. Door anders te kijken en leren kijken geef je een nieuwe functie en expressie aan materialen die vastgeroest zitten aan een functie waar we ze van kennen.

Zo heb ik in mijn laatste collectie "Fishy Business Recycled" gebruik gemaakt van de binnenbanden van fietsen. Het idee dat deze rubberbanden weggegooid worden, iedere keer nadat een klein gaatje een lekke band heeft veroorzaakt, stond me enorm tegen. Een band wordt blijkbaar niet meer geplakt.

In mijn handen voelde ik het soepele, gladde en glijdende rubber van de binnenband en voor mijn ogen ontstond het beeld van een huid van vissen die over en onder elkaar zwemmen en de verschillende kleurschakeringen van het water. Het rubber heeft hierbij een andere functie en expressie gekregen door het met andere ogen te bekijken.

Een ander voorbeeld hiervan is het gebruik van bubbel plastic, gebruikt bij verhuizingen om waardevolle spullen in te verpakken. Met een nieuwe blik en in combinatie met acrylverf kan het ook gezien worden als de glans op het water en het schuim op de zee. Fantasie kent geen grenzen!

Deze techniek staat ook bekend als mixed media. Ik combineer acryl- en of olieverf met een textuur/materiaal wat, samengebracht op canvas, de juiste sfeer en expressie laat zien.

Ineke van de Water volgde de opleiding "Hoge school der Kunsten" in Utrecht en een schilderstudie in Overijse (België)
Na haar opleiding heeft ze vele jaren op verschillende plekken van de wereld gewoond en gewerkt wat resulteerde in meerdere solo- en groepsexposities.
Vaste gegevens:atelier/werkruimteatelier aan huis
adresAchterbos 119, 3645CC Vinkeveen
e-mail
telefoon+31 6 81 31 42 80
websitewww.inekevdwater.webs.com
Locatie tijdens de Atelierroute KRV:De Rank, Prins Bernhardlaan 2, 3641GP, Mijdrecht
Kunstenaars » Evenementen » Alles » Ineke van de Water

sitemap KunstRondeVenen
kernwoorden
atelierroute
kunstroute
KunstRondeVenen
beeldende kunst
kunst
beeldende kunstenaars
kunstenaars
vereniging
De Ronde Venen
Abcoude
Amstelhoek
Baambrugge
De Hoef
Mijdrecht
Vinkeveen
Waverveen
Wilnis
 
Deze website wordt onderhouden met cms pprzz® een product van ontwerpbureau TWEED in Vinkeveen sitemap sluiten